Trakya Firma Tanıtım ve Bilgi Platformu
TrakyaBurada.com | Trakya'nın Tanıtım ve Bilgi Platformu

İran ve Nükleer Füzeler Üzerine

Reklam
İran ve Nükleer Füzeler Üzerine

1960’ların başlarında ABD, Fransa, İngiltere, Sovyetler Birliği, Çin ve İsrail uzay programı geliştirmekteydi.

Bu süreçte Mısır ve Pakistan da uzay programı için çalışmalara başlamıştı. İsrail’in Alman bilim adamlarını öldürmesi ve 1967’deki yenilginin ardından Mısır devleti uzay programını iptal etti. Pakistan ise sürdürmeye devam etti ve şu an kıtalar arası balistik füzeye sahip ender ülkelerden biri, aynı zamanda Çin desteği ile gelişen nükleer program sayesinde atom bombasına sahip tek Müslüman ülke.

Saddam Hüseyin’in iktidara geçmesinin ardından Irak hem nükleer hem de uzay programları geliştirmeye başladı. Nükleer santral inşasının İsrail tarafından bombalanması, savaş masrafları ve bu alandaki kısıtlamalar nedeniyle iptal edildi.

İran-Irak Savaşı esnasında cephelerin kilitlenmesi ve karşılıklı balistik füze, topçu roketi saldırılarının kritik öneme sahip olmaya başlaması hem İran’ı hem Irak’ı balistik füze üretimine yönlendirdi ve kendi balistik füze üretimi için çalışmalara başladı.

Irak da İran da SCUD’ların yerel üretim veya yerel imkanlarla modernize edilmiş 500-600 km menzilli versiyonlarını birbirlerine karşı kullandılar.

Irak bu konuda İran’dan daha başarılı oldu. İran’ın kısa menzilli füze çalışmaları 90’larda ivme kazanmaya başlarken 1000 km menzili aşan füzelerin yapılması ve testlerinin başlaması için 20 yıl daha geçmesi gerekti.

Irak ise bu konuda çok daha başarılı oldu. el Abid ismi verilen uydu taşıma kapasitesine sahip 70 tonluk uzay roketi ürettiler. İlk 2 test başarısız olsa da 5 Aralık 1989 da el Anbar Hava Üssünden fırlatılan roket atmosferin 2000 kilometre yüksekliğine kadar başarıyla ulaştı.

Irak bu testin başarısının da etkisiyle balistik füze programında 1000 km ve 2000 km sınırını aşmayı başardı. Irak, batıda İtalya’yı doğuda Pakistan’ı vurabilecek ölçüde balistik füze üretip fırlatabilme aşamasına gelmişti. Körfez Savaşı, ağır ambargolar ve işgalin ardından bunların hepsi yalan oldu.

Irak, dünyada uydu taşıyabilecek ölçüde roket geliştirebilmiş az sayıda devletten biri olmuş, Müslüman devletler arasında Pakistan’dan sonra ikinci ülke, Arap dünyasında ise ilk ülke olmuştu.

Uzay programı geliştiren, halkın refah içinde yaşadığı Irak’tan; her gün terör saldırılarının yaşadığı, halkın açlık, işsizlik hatta susuzlukla boğuştuğu, Ortadoğunun incisinden Ortadoğunun viranesine dönüşen Irak.

KAYNAK: Enformasyon FB

Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ