Lüleburgaz’da, Çalışma Azmi “Engel” Tanımadı
Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde 1 yaşındayken geçirdiği çocuk felcini ruhen yenen bakkal Kazım Karabulut, iş yaşamında engellilere örnek oluyor.
Lüleburgaz’da 13 yıl önce dükkan açarak iş hayatına atılan 55 yaşındaki Karabulut, tüm zorlukların üstesinden gelerek hayata tutunuyor. Annesi Türkan Karabulut tarafından günün ilk ışıklarıyla uyandırılan bakkal Kazım, kahvaltısını yaptıktan sonra annesi tarafından dualarla evden uğurlanıyor.
Kazım Karabulut, akülü tekerlekli sandalyesiyle yaklaşık 5 kilometrelik yolu katettikten sonra kilidini açtığı bakkal dükkanından müşterilerine bir şey satmadan önce onları güler yüzüyle karşılıyor.
Tatlı sohbeti ile müşterilerine hizmet eden Bakkal Kazım, hayat mücadelesi ile engellilerin yanı sıra tüm vatandaşlara örnek oluyor.
“Engelliler için hayat çok zor”
Karabulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iş hayatına atılması ile öz güveninin arttığını belirterek, engelliler için hayatın çok zor olduğunu ama tüm zorluklarla mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.
Çalışmayı çok sevdiğini ifade eden Karabulut, “Her gün iş yerime tekerlekli sandalyemle geliyorum. Bizim çalışmamıza olumlu bakan var, olumsuz da. Hayatımdan çok memnunum. Güzel bir yaşam sürdürmeye çalışıyorum. Engelliyim ama hayatımdan memnunum. Evde oturup beklemiyorum, vatandaşlara hizmet ediyorum. Bir engelli olarak devletten almak yerine devlete vergi veriyorum. Her şeyi devletten beklemek zaten doğru değil.” şeklinde konuştu.
Tüm engellerle mücadele etmek zorunda olduğunu aktaran Karabulut, tüm insanların engellere kucak açması gerektiğini kaydetti.
Engelleri aşmanın engellilere güven verdiğini dile getiren Karabulut, şöyle devam etti:
“Engelli arkadaşlar evde oturmayın. Birilerinin sırtından yaşamayın, kendinize bir iş bulun. Kendiniz kazanın, kendiniz yiyin. Kazandığın parayı harcamak çok daha güzel. İnsanlar bana öyle, şöyle bakıyor demeyin. Ben de bunları çok yaşadım, ‘sen sakatsın, bir iş yapamazsın’, ‘otursana oturduğun yere’ diyenlere hiç kulak asmadım. Ben bunları aştım. Engelli olmayı ben de istemezdim ama oldum, bu engelle mücadele etmek zorundayım. Ben hep mücadele ettim, halen de edeceğim. Şu anda çok güzel bir hayatım var. Engelli arkadaşlarımız evde ya da köşe başlarında oturmak yerine çalışsınlar. Herkesin yapabileceği bir iş vardır. İlk adımı atsınlar sonrası zaten geliyor.”
İnsanlarla iç içe olmak istediğini aktaran Karabulut, vatandaşların da engellilere sahip çıkması gerektiğini anlattı.
“Engelliler hor görülmemeli” diyen Karabulut, sürücülerden engellilerin geçişleri sırasında biraz daha dikkatli olmalarını istedi. -Tevfik İşçi