Trakya Firma Tanıtım ve Bilgi Platformu
TrakyaBurada.com | Trakya'nın Tanıtım ve Bilgi Platformu

Ailevi Akdeniz Ateşi

  • Sağlık
  • 07 Ağustos 2016
  • 821 KEZ OKUNDU
Reklam
Ailevi Akdeniz Ateşi

FMF (Familial Mediterranean Fever) yani Ailevi Akdeniz Ateşi hastalığını hiç duymuşmuydunuz?

Adından da anlaşılacağı üzere ailesel yani kalıtsal bir  rahatsızlık. Doğu Akdeniz kökenli toplumlarda daha sık görülür. En sık Yahudiler, Türkler, Ermeniler ve Araplarda görülür. Kuzey Afrika’da yaşayan Sefardik Yahudiler hastalığın en şiddetli seyrettiği topluluktur. Ülkemizde her bölgede görülmekle birlikte, hastalık sıklığı Orta Anadolu’da daha fazladır. Fakat Trakya Üniversitesi hastahanesinde de genetik tahliller üzerine yoğun bir çalışma olduğu bilinmektedir.. Hastalığın genel olarak belirtileri başta şiddetli karın ağrısı ateş, ayak bileklerinde kızarıklık yüksek ateş, eklem ağrısı ve eklem şişliği ya da deri döküntüleri gibi hastalık belirtileri olarak ortaya çıkmaktadır. En sık görülen belirti karın ağrısıdır. Karın bölgesinde elle dokunulmayacak ve hastayı hareket ettiremeyecek kadar sertlik, doğum sancısına benzer sancı gözlemlenmektedir. Genel olarak hastalık belirtileri apandisit ile karıştırılmakta ve birçok hasta yanlış tanı nedeni ile apandisiti alınmaktadır. Eğer bu zamana kadar böyle bir rahatsızlık yaşamamış bir anda benzer belirtileriniz olursa gittiğiniz sağlık kuruluşunda öncelikle kan tahlili yapılmasını talep ediniz. Nöbetler sırasında kan lökosit sayımı ve CRP yükselebilir, ancak nöbet esnasında alınan kanda fibrinojen seviyesinin yükselmesi daha özgül bir bulgudur. Kesin tanı genetik inceleme ile mümkündür ve çok yaygın olarak birçok üniversitede ve genetik tanı merkezlerinde yapılmaktadır.

Atak süreleri birkaç gün süren ve kendiliğinden düzelerek yok olan ataklar halinde olmaktadır. Ataklar düzenli aralıklarla tekrarlanmaz.

FMF hastalığında ataklardan daha çok amiloidoz (biriken ve o organda hasar yapan bir madde) gelişmesinden ve buna bağlı böbrek yetmezliği oluşmasından korkulur. Bu nedenle belli aralıklarla yaşadğınız karın ağrısı şikayetinizde ihmal etmeden sağlık kuruluşuna gidiniz. Aksi takdirde böbrekleriniz dahi zarar görebilir..

Sağlık bu şakaya gelmez.

Hepinize sağlıklı günler dilerim…

 

 

 

 

 

Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ