Çanakkale’de Süper Dolunay
Çanakkale’de Ay’ın, dünyaya en yakın konuma gelmesi sonucu 70 yıldır insanlığın gördüğü en yakın Ay, Kordon Boyu’nda bulutlu havaya rağmen çıplak gözle izlendi.
Gökyüzünde sıra dışı bir görüntü oluşturan ‘Süper Ay’ Çanakkale’de çıplak gözle izlendi. Bulutlu hava, vatandaşların seyir keyfine gölge düşürse de, vatandaşlar bu anın tadını çıkardı. Soğuk havaya rağmen kordon boyundaki Truva atı önüne gelen vatandaşlar, burada ‘Süper Ay’ ve Truva Atı’yla hatıra fotoğrafı çektirdi. Bu esnada, kordon boyunda gitar çalan bir müzisyen de, bu tarihi ana romantik bir hava kattı. Birbirinden güzel parçalar eşliğinde süper dolunayı izleyen vatandaşlar, bu anları ölümsüzleştirdi.
“YÜZDE 14 DAHA BÜYÜK GÖRÜNÜYOR”
ÇOMÜ Ulupınar Gözlemevi Kurucu Müdürü Prof. Dr. Osman Demircan, Süper ayla ilgili bilgiler verdi. Demircan, “Bu akşam süper dolunayı izliyoruz. Süper dolunay; Süper kelimesinin anlamıyla özdeş söylersek, daha büyük görünen anlamında. Bugün yüzde 14 daha büyük görünüyor. Biraz da parlak görünüyor. Bunun nedeni bize olan uzaklığı. Ayın dünya etrafındaki yörüngesi elips. Öyle bir elips ki, ay bazen yaklaşıyor, bazen uzaklaşıyor. Bu eliptik yörüngenin bize en yakın olduğu noktaya ‘Enberi’ en uzak olduğu noktaya ‘Enöte’ deniyor. Son 3 aydır aşağı yukarı enberi noktasında dolunay oluşuyor. Ama bu enberi noktalarının yeri de aydan aya biraz kayıyor. Enberi noktasından şimdi yavaş yavaş uzaklaşıyor. Bir dahaki dolunay daha uzak olacak, daha küçük olacak. Süper olma özelliğini kaybedecek. Son 3 aydır enberi bölgesinde geçerken oluştuğu için daha büyük ve parlak görünüyor. Bu bölgedeki bize uzaklığı 364 bin kilometre. Halbuki ayın ortalama uzaklığı 384 bin 500 kilometre. Arada 20 bin kilometreden biraz fazla var. 20 bin kilometre bize yaklaşmış. Süper dolunay denmesinin nedeni bu” dedi.
Süper ayın herhangi anormal bir doğa olayına neden olmasının beklenmediğini söyleyen Demircan, “Süper dolunayın yeryüzünde etkisi yok. 384 bin 500 kilometre ortalama uzaklık. Herhangi bir dolunayda etki neyse bu dolunayda da o. Yani okyanuslarda gel-git olaylarının artması, bazı doğa olaylarının oluşması beklenmiyor. Böyle bir şey yok. Kütle çekim formülü belli. Bir hesap yapılırsa, normal dolunayla süper dolunay arasındaki etki arasındaki farkı birbirine bölersek, milyonda bir oluyor. Yani etki milyonda bir fark ediyor. Süper dolunayların arasındaki zaman farkı oldukça fazla. Son 3 ayda süper dolunayı izledik. Bundan sonraki süper dolunay 2034 yılında olacak. Yine iki-üç tanesi bir arada olacak. Sonra uzunca bir süre göremeyeceğiz” diye konuştu.