Dünyaca Ünlü Dergi Açıkladı: “Çalışmak ve Yaşamak İçin 4. Şehir Tekirdağ”
Dünyanın önde gelen iş ve ekonomi dergilerinden Forbes dergisinin yaptığı bir araştırmaya göre, ‘Çalışmak ve Yaşamak için En İdeal Kent’ sıralamasında Tekirdağ 4. oldu.
Dünyanın önde gelen iş ve ekonomi dergilerinden Forbes’un Türkiye bürosu, ‘Çalışmak ve Yaşamak için En İdeal Kent’ başlığı altında yaptığı araştırma ile Türkiye’nin 81 vilayetini alınan puanlara göre sıraladı. Buna göre 81. sırada Muş yer alırken, 1., 2. ve 3. sıralarda İstanbul, Ankara ve İzmir yer aldı. Derginin araştırmasına göre Tekirdağ, İzmir’den sonra çalışmak ve yaşamak için en ideal 4. kent oldu. 2015 yılında 9’uncu olan Tekirdağ, bu sene 5 sıra birden yükseldi. Tekirdağ, özellikle yaşanabilirlik endeksinde 27 sıra birden sıçradı.
Araştırma, 94 başlıktaki veri setine göre hazırlandı. Oluşan veri seti 4 ana kategoriden oluşuyor. Beşeri sermaye ve yaşanabilirlik, marka becerisi ve yenilikçilik, ticaret becerisi ve üretim potansiyeli, erişilebilirlik.
“Tekirdağ, ticaret ve sanayi potansiyeli açısından eşsiz bir konuma sahip”
Forbes dergisinin araştırmasını değerlendiren Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay, bu potansiyeli kullanmak adına şehrin tüm kanaat önderlerini güç birliğine davet etti.Günay, Tekirdağ’ın bu konumu fazlasıyla hak ettiğini dile getirerek, ” İstanbul gibi büyük bir metropolün komşusu olarak, Asya’yı Avrupa’ya bağlayan yolların kavşak noktasında yer alan, 134 kilometrelik sahilinde ülkemizin önemli limanlarını barındıran Tekirdağ, ticaret ve sanayi potansiyeli açısından eşsiz bir konuma sahip. Tekirdağ, üretim avantajının yanı sıra ülkemiz ihracatında en büyük paya sahip Avrupa ülkelerine olan yakınlığı ile navlun maliyetleri açısından sanayiciye büyük avantajlar sunmakta. Eğitim oranı olarak Türkiye ortalamasının hayli üzerinde yer alan Tekirdağ’da Namık Kemal Üniversitesi de nitelikli iş gücü kaynağı olarak sanayiciye önemli artılar sağlamaktadır” dedi.
“TORSAB çalışmamızı başlattık”
Tekirdağ’ın bu potansiyelini hayata geçirmek üzere vakit kaybedilmemesi gerektiğinin altını çizen Cengiz Günay şöyle devam etti:
“Ticaret ve Sanayi Odası olarak Tekirdağ’ın sahip olduğu bu müthiş avantajı yine Tekirdağ’ın tüccar ve sanayicileri, şehrimizin sakinleri için kullanmak adına çok çeşitli projeler geliştirip uyguluyoruz. Süleymanpaşa’ya da Çorlu ve Çerkezköy’deki benzerleri gibi bir Organize Sanayi Bölgesi kazandırmak adına kolları sıvadık ve Tekirdağ Organize Sanayi Bölgesi (TORSAB) çalışmamızı başlattık. Şuan itibarı ile açılan bir dava dolayısıyla beklemede olan TORSAB, hayata geçtiğinde şehrimizin sanayi kapasitesi müthiş bir ivme kazanacak. Yine TORSAB’a entegre olarak şehrimizde bulunan Asyaport gibi büyük bir potansiyelden azami ölçüde faydalanmak adına Lojistik Organize Sanayi Bölgesi’ni de Süleymanpaşa’ya kazandırmak istiyoruz. Bunlara ek olarak 2011 yılında Namık Kemal Üniversitesi bünyesinde oluşturduğumuz Teknopark, artı değeri yüksek, son teknoloji ürünlerinin üretimini sağlamak, bu uğurda nitelikli iş gücünü şehrimize kazandırmak adına çok önemli fırsatlar sunuyor.”
“Gün bir olma, birlik olma günüdür”
Forbes’un ortaya koyduğu çalışma ile Tekirdağ’ın geleceğine dair zaten sahip oldukları umutlarına umut kattıklarını belirten Günay, Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası olarak şehrin iş adamları ve girişimcilerinin önünü açmak adına attıkları adımlara başta yerel yönetim olmak üzere şehrin tüm kanaat önderlerini destek vermeye çağırdı. Günay, “Hangi görüşten olursak olalım gelin farklılıklarımızı birer zenginlik bilip, hepimizin ortak yaşam alanı olan Tekirdağ için bir araya gelelim. Elbirliği, güç birliği yapalım. Çocuklarımıza, gelecek nesillere daha yaşanılır bir Tekirdağ bırakmak için gün bir olma, birlik olma günüdür” dedi. – TEKİRDAĞ