Trakya Firma Tanıtım ve Bilgi Platformu
TrakyaBurada.com | Trakya'nın Tanıtım ve Bilgi Platformu

Kanal Edirne, Kenti Taşkınlardan Koruyacak

Reklam
Kanal Edirne, Kenti Taşkınlardan Koruyacak

Kanal Edirne, kenti taşkınlardan koruyacak.

EDİRNE’de nehir taşkınlarını engellemek için Devlet Su İşleri tarafından 46 milyon lira bütçeyle geçen yıl yapımına başlanan 7 bin 800 metrelik ‘Kanal Edirne’ projesinin 4 bin 500 metrelik alanı tamamlandı. Meriç nehrinin by-pass edilerek oluşturulan kanalla birlikte 2 bin metreküp/saniye seviyesinde taşan Meriç Mehri artık 2 bin 500 seviyesine de çıksa, taşkınlar yaşanmayacak.

Edirne’de Yunanistan ile sınırı oluşturan ve her yıl taşkınlarla gündeme gelen Meriç Nehri’nde Devlet Su İşleri tarafından başlatılan ‘Kanal Edirne’ projesi hızla devam ediyor. Geçen yıl Kasım ayında başlayan projede 7 bin 800 metrelik kanalın 4 bin 500 metrelik alanı tamamlandı. Ayrıca nehir yatağı temizlenerek çevresindeki seddeler de yükseltildi. Yunanistan ve Bulgaristan’a sınır Meriç Nehri üzerinde devam eden, ‘Kanal Edirne’ projesi ile birlikte yürütülen, Karaağaç Tahliye ve Drenaj Kanalı ile 5 bin kişinin yaşadığı Karaağaç Mahallesi su baskınından kurtarılıp 7 kilometre uzaklıkta tekrar Meriç Nehri’ne bağlanacak.

karaagac-tahliye-ve-drenaj-kanali

“SU TAŞIMA KAPASİTESİ YÜZDE YÜZ ARTACAK”

Edirne DSİ 11’nci Bölge Müdürü Adil Sabancı ‘Kanal Edirne’ projesinin bitimiyle birlikte Meriç ve Tunca Nehri debilerinin yüzde 100 artacağını söyledi. Kanal projesinde kazı çalışmalarının yarı oranında tamamlandığını belirten Sabancı, ‘Kanal Edirne projemiz öncelikle kendi imkanlarımızla Meriç’e bir kanal yapıyoruz. Kanal, 7 bin 800 metre uzunluğunda olup bunun 4 bin 500 metre kazı çalışmasını tamamladık. Yani 1.5 milyon metreküp kazının neredeyse yarısını bitirdik. Bunun üzerinde ayrıca 5 adet büyük köprüler var. Bu köprünün tamamının 2016 sonuna kadar bitirmeyi hedefliyoruz. Yaptığımız kanal projesiyle, 2 bin 500 metreküp/saniye su gelinceye kadar emniyetle suyu mahsana aktarmak hesaplanmaktadır. Karaağaç ve bölgedeki tarlalar 2 bin 500 metreküp/saniye debiye kadar inşallah su görmeyecek. Şu an Karaağaç 2 bin 100 metreküp/saniyede tarlalar su altında kalıyor. Tunca Nehri saniyede bin 300 metre küpe kadar suyu yatağında tutuyor. Fakat su artınca köprüden geçişler sağlanamıyor. Bulgaristan Arda Nehri üzerinde 3 büyük barajı var. Bu barajların tamının dolu olmasını düşündüğümüzde bile kapaklarını açtığında bu suyu taşkın olmadan bu proje sayesinde güvenli bölgeye taşımasını düşünüyoruzö şeklinde konuştu.

15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİ ÇALIŞMAMIZI ENGELLEDİ

15 Temmuz askeri darbe girişiminin projenin uzamasına neden olduğunu anlatan Sabancı, “Bizi 15 Temmuz askeri darbe gecesi ve devamında süren süreç 40 günlük zayi uğrattı. Bu süreçte makineleri çalıştıramadık. Makinelerimiz 3 adet köprümüzde nöbet tuttu, dolayısıyla bir ay 10 gün civarında çalışamadık” dedi.

TAŞKINDA ZARAR GÖREN İŞLETMECİLER KANALIN BİR AN ÖNCE BİTMESİNİ İSTİYOR

Tunca ve Meriç nehri kıyısında işyerleri bulunanlar ise projenin bir an önce bitmesini istedi. Her taşkında işyerlerinin sular altında kaldığını anlatan çay bahçesi işletmecisi Seçkin Zehir, “Bu projeyi çok mantıklı buluyorum. Her yıl taşkınlarda iş yerimiz su basıyor ve maddi manevi zarara uğruyoruz. Bu projeyle birlikte nehir yatağı temizlenip yapılacak kanalla artık taşkın olamayacağını düşünüyorumö dedi. Meriç Nehri kıyısında restoran işleten Yüksel Karakuş ise, ‘Her yıl taşkın korkusu yaşıyoruz. Bu proje sonrası artık taşkın olamayacağını düşünüyorumö şeklinde konuştu.

Kanal Edirne projesi kapsamında Kent Ormanı’nda bulunan ağaçların kesimi bazı vatandaşların tepkisine yol açarken yetkililer, sadece inşaat alanında bulanan ağaçların valilik kararıyla kesildiğini söyledi.

 

Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ