Trakya Firma Tanıtım ve Bilgi Platformu
TrakyaBurada.com | Trakya'nın Tanıtım ve Bilgi Platformu

Tarık Akan hayatını kaybetti

Reklam
Tarık Akan hayatını kaybetti

Türk sinemasının önemli isimlerinden Tarık Akan, kanser tedavisi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. 66 yaşında hayata veda eden Akan, 111 filmde rol aldı. Akan’ın ölüm haberini, Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı açıkladı.

Yeşilçam’ın usta oyuncularından Tarık Akan, 66 yaşında hayatını kaybetti. Kanser tedavisi gördüğü özel hastanede yaşama veda eden sanatçı Tarık Akan, 111 sinema filmi ve 4 televizyon dizisinde rol aldı.
Akan’ın hayatını kaybettiği haberi Nazım Hikmet Vakfı ve CHP Genel başkan Başdanışmanı tarafından duyuruldu.
Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı’ndan yapılan açıklamaya göre, bir süredir akciğer kanseri tedavisi gören ünlü oyuncu Tarık Akan, İstanbul’da tedavi gördüğü özel hastanede yaşama veda etti.
Açıklamada, “Nazım Hikmet sevdasını, Nazım Hikmet Vakfı’nın kuruluşundan bugüne yönetim kurulunun her dönem en aktif üyesi olarak gösteren sevgili arkadaşımız Tarık Akan, 16 Eylül 2016 Cuma sabahı aramızdan ayrılmıştır. Işıklı anısı önünde saygıyla eğiliyoruz. Halkımızın başı sağ olsun” ifadelerine yer verildi.

‘ASIL MESLEĞİ CANKURTARANLIKTI’

Tarık Akan’ın dünya çapında bir oyuncu olduğunu söyleyen Gezen, “Asıl mesleği cankurtaranlıktı, insanların canını kurtarıyordu. Açtığı okulla insanları aydınlattı. Oyunculuğunu zaten anlatmaya gerek yok. Dünya çapında bir oyuncuydu. İlk kapak yıldızı olduğu günden bu yana dostluğumuz kopmadı. Benim bugün not defterimde, ‘Tarık’a git’ yazıyordu ama tabii bir anlamı olmuyor artık. Tarık iyi bir devrimciydi, iyi bir Cumhuriyetçi ve Atatürk sevdalısıydı. Harika esprili bir insandı, çok zekiydi” diye konuştu.

‘ÖLÜM NEDENİ AKCİĞER DEĞİL KARACİĞER KANSERİ’

Tarık Akan’ın ölüm nedenine ilişkin de bilgi veren Müjdat Gezen, “Çok dirençli bir insandı. Akciğer kanserinden değil, maalesef karaciğere sıçramıştı. Akciğeri hemen hemen kurutmaya yakın, halletmişlerdi ama karaciğere sıçramıştı. Karaciğer kanserinden kaybettik. Son zamanlarda o aslanlar gibi 1.90’lık adam erimişti maalesef. Acun da kendisi de hastalığından söz edilmesini istemiyordu. Biz de kimseye söz etmedik uzun bir süre. Onun hakkında di’li geçmiş olarak konuşmak öyle gücüme gidiyor ki anlatamam… Eleştirdiğim tek yanı günde 4 paket sigara içmesi. Belki bu bir mesaj olsun, insanlar bu mikrop parçasını, sigarayı içmesinler artık. ‘Sigara içmiyorsun, yiyorsun’ diyordum. Günde 80 sigara ne demek!” dedi.

mujdat-gezen-tarik-akan-in-olum-nedenini-acikladi-1474011432

 

Başbakan Yıldırım’dan taziye mesajı
Başbakan Binali Yıldırım, hayatını kaybeden ünlü sanatçı Tarık Akan’ın vefatı sebebiyle taziye mesajı yayınladı.
Başbakan Yıldırım taziye mesajında, “Türk sinemasının önemli isimlerinden Tarık Akan’ın vefatını teessürle öğrenmiş bulunuyorum. Tarık Akan’a Allah’tan rahmet, kederli ailesine ve bütün sanat camiamıza başsağlığı diliyorum” dedi.

Kılıçdaroğlu: Sanatçılara örnek oldu
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Tarık Akan’ın oyunculuğu ve onurlu duruşuyla tüm sanatçılara örnek olduğunu belirtti.
Kılıçdaroğlu, Tarık Akan’ın vefatı dolayısıyla Twitter hesabı üzerinden paylaşımda bulundu.
Kemal Kılıçdaroğlu, “Oyunculuğu ve onurlu duruşuyla tüm sanatçılara örnek olmuş, Yeşilçam’ın usta ismi Tarık Akan’ı kaybettik. Mekanı cennet olsun” ifadesini kullandı.

kemal-kilicdaroglu-twitter


Tarık Akan’ın hayatı ve sanatı
Asıl adı Tahsin Tarık Üregil olan Akan, 13 Aralık 1949’da İstanbul’da dünyaya geldi. Subay olan babası Yaşar Üregil’in görevi dolayısıyla Erzurum Dumlupınar İlkokulu’nda başladığı ilkokulu Kayseri’de tamamlayan Akan, babasının emekliliğinden sonra ailesiyle Bakırköy’de yaşamaya başladı. Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Yüksek Mühendisliği Bölümü’nde eğitim gören Akan, ardından Gazetecilik Yüksek Okulu’na girdi ve bu bölümden mezun oldu.
Tarık Akan, sinemaya adım atmadan önce Bakırköy plajlarında cankurtaranlık ve işportacılık yaptı. 1970’te Ses dergisinin açtığı “Sinema Artist Yarışması”nı kazanarak 1971’de ilk filmi olan “Solan Bir Yaprak Gibi”yle kamera karşısına geçti ve Tarık Akan adını aldı. Sanatçı, 1979’da zorunlu askerlik görevini yedek subay olarak Denizli’de tamamladı. Akan, 1970-1975’te 12 filmde rol alarak “Yeşilçam’ın en parlak günleri”nde oyunculuğa başladı.
Ertem Eğilmez’in yönettiği Rıfat Ilgaz’ın aynı adlı eserinden uyarlanan “Hababam Sınıfı” filminde “Damat Ferit” karakterini canlandıran Akan, “Türkiye’nin gelmiş geçmiş en iyi filmleri”nden biri olarak gösterilen serinin ikincisinde de rol aldı. Akan, Türk sinemasının önde gelen oyuncularından Gülşen Bubikoğlu ile 1975’te rol aldığı “Ah Nerede” adlı romantik-komedi filmi ile başarı elde ederken, 1970’li yıllarda oynadığı filmlerle de adından söz ettirdi.

galeri-damat-ferit-jpg-906493773-1432220889jpgjmz38nzq
Sanatçı, 1977’de Zeki Ökten’in yönetmenliğini üstlendiği, başrollerini Melike Demirağ ve Tuncel Kurtiz ile paylaştığı “Sürü”, 1978’de Cüneyt Arkın’la “Maden” filminde rol aldı. Akan, 1982’de Şerif Gören’in yönettiği, Yılmaz Güney’in senaryosunu yazdığı “Yol” filmi ile büyük başarı elde ederek, dünyaya adını duyurdu. Film, 1982’de Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye ödülünü alırken, Akan da “En İyi Erkek Oyuncu” kategorisinde aday oldu. Akan’ın 1990’da başrolünü oynadığı “Karartma Geceleri”, Yeşilçam’ın klasikleri arasında yer aldı.
Tarık Akan, 111 sinema filmi ve 4 televizyon dizisinde rol aldı. Sanatçının kazandığı ödüller şöyle; 1973 Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde “Suçlu” filmiyle “En İyi Erkek Oyuncu”, 1978 Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde “Maden” filmiyle “En İyi Erkek Oyuncu”, 1980 Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde “Adak ve Sürü” filmiyle “En İyi Erkek Oyuncu”, 1984 Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde “Pehlivan” filmiyle “En İyi Erkek Oyuncu”, 1985 Berlin Uluslararası Film Festivali “Gümüş Ayı” kategorisinde “Pehlivan” filmiyle mansiyon, 1989 Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde “Üçüncü Göz” filmiyle “En İyi Erkek Oyuncu”, 1990 Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde “Karatma Geceleri” filmiyle “En İyi Erkek Oyuncu”, 1992 Adana Altın Koza Film Festivali’nde “Karartma Geceleri” filmiyle “En İyi Erkek Oyuncu”, 1996 Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde “Yaşam Boyu Onur Ödülü”, 2003 Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde “Gülüm” filmiyle “En İyi Erkek Oyuncu”, 2006 Sinema Yazarları Derneği “Onur Ödülü”, 2007 Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği “Sinema Emek Ödülü.”

da27b3dde77bda069e252df312d16242

2,5 ay hücre hapis cezası aldı
Tarık Akan, 12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından 1981’in başlarında, Almanya’da yaptığı bir konuşma yüzünden Türkiye’ye dönüşünde tutuklandı ve 12 yıl hapis istemiyle yargılanarak, 2,5 ay hücre hapsi cezası aldı.

tarik-akan-vefat-etti-186241-1

Sanatçının Barış Zeki Eregül, Yaşar Özgür Eregül ve Özlem Eregül isimli üç çocuğu bulunuyor. Oyuncunun ilk çocuğu olan Barış Zeki Eregül 2009’da Tarık Akan’ın da oynadığı “Deli Deli Olma”da babasının gençliğini oynayarak oyunculuk hayatına başladı.
Tarık Akan, 2002’de hapishane günlerini ve darbe sürecini “Anne Kafamda Bit Var”isimli kitabında anlattı.
Yazarlık deneyiminin yanında 1991’de kendisinin de okuduğu Taş Özel İlkokulu’nu yap-işlet-devret sistemi ile alarak Özel Taş Koleji’ni kurdu.
Bir dönem Nesin Vakfı Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yürüten Akan, Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı’nın kuruluşunda yer aldı, yönetim kurulu üyeliği yaptı.

Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ